Vaihto-oppilasvuosi USA:ssa 

United States of America

Asukasluku: noin 320 miljoonaa
Osavaltioita: 50
Suurimmat kaupungit: New York (18.0), Los Angeles (14.0), Chicago (8,5), San Francisco (6.0), Philadelphia (6.0)
Uskonto: protestantteja noin 55%, roomalaiskatolisia noin 37 %, loput muita uskontoja.

USA:ssa on tällä hetkellä kaksi vaihto-oppilasohjelmaa: valtion kouluissa eli perinteinen vaihto-oppilasohjelma, jossa ei voi valita sijoituspaikkakuntaa, koulua eikä perhettä. Toinen ohjelma on yksityisissä kouluissa ja silloin voit valita sijoituspaikkakunnan, koulun sekä toivoa perheeltä esimerkiksi samoja harrastuksia, joita itse harrastat. Pyydä lisätietoja jos tämä ohjelma sinua kiinnostaa.

Amerikka on monien vastakohtien maa eikä yhtä ainoaa oikeaa amerikkalaista tai elämäntapaa ole olemassa. Tämä kannattaa muistaa kun mietit sijoituspaikkakuntaasi tai kulttuurien välisiä eroavuuksia. How to tell American? Siinäpä pähkinää kerrakseen!

Asukkaita on tällä hetkellä yli 300 miljoonaa.

Amerikkalainen perhe

Tilastot kertovat, että amerikkalaiseen perheeseen kuuluu 3.19 henkilöä, joten suurperheiden aika on sielläkin ohi. Perheen kokoonpano vaihtelee kuten Suomessakin. Yleensä molemmat vanhemmat ovat töissä kodin ulkopuolella ja luovat uraa. Perheen yhteiset menot keskittyvät viikonloppuun tai lomille, sillä elämänrytmi on melko kiivasta. Kaikki perheenjäsenet osallistuvat kotitöihin ja huolehtivat omalta osaltaan arjen vaatimuksista. Osana amerikkalaista perhettä sinun oletetaan tekevän samoin.

Amerikkalaisessa perheessä vanhempien sana on laki ja heitä kunnioitetaan ehkä eri tavalla kuin Suomessa. He arvostavat rehellisyyttä, haluavat tietää missä ja kenen kanssa liikut, he seuraavat koulumenestystäsi tarkasti ja ovat joskus hieman ylihuolehtivia näin pohjoismaisesti ajatellen. Mutta koska he ovat vastuussa sinusta koko oleskelun ajan, niin perhe olettaa sinun kunnioittavan talon sääntöjä. Mitä pitemmälle vuosi kuluu, sitä helpompi sinun on neuvotella ja saada uusia vapauksia: tunnettehan jo toisenne ja välillänne vallitsee luottamus.

Oma huone on enemmänkin sääntö kuin poikkeus ja yleensä sinulla on siskoja ja veljiä.

Amerikkalainen koulu

Amerikkalainen aloittaa Elementary Schoolissa, jatkaa Junior High Schoolissa, siirtyy Senior High Schoolin jälkeen collegeen tai yliopistoon. Vaihto-oppilaat sijoittuvat joko 11. tai 12. luokalle Senior High Schoolissa. Rehtorit päättävät lopullisen sijoittumisen ja myöskin sen, saatko oikeuden osallistua ylioppilaskokeisiin.

Pakollisia aineita on yleensä neljä (osavaltiosta riippuen).

Koulu alkaa joko elokuun alussa tai syyskuussa riippuen osavaltiosta. Kokeet ovat yleensä monivalintatehtäviä ja niitä pidetään melko usein. Amerikkalainen koulu on kannustava ja jos otat koulunkäynnin tosissasi, ei sinulla ole yleensä vaikeuksia sen suhteen.

Harrastukset

Omat harrastuksesi ja toiveesi vaikuttavat isäntäperheen valinnassa. Koulun kautta voit osallistua harrastustoimintaan ja kannustamme kaikkia liittymään niin moneen klubiin kuin mahdollista heti kouluvuoden alussa. Näin pääset tutustumaan uusiin ystäviin ja saat mielenkiintoista ja aktiivista tekemistä.

Voit matkustaa oleskelusi aikana koulun harrastuspiirin ja koulun valvonnassa. Riittää kun sinulla on isäntäperheen lupa. TV on amerikkalaisten harrastus number 1, sillä suurimmalle osalle telkkari on luonnollinen osa päivittäistä elämistä. Sukulaiset, ystävät ja naapurit kuuluvat perheen sosiaaliseen verkostoon, joten sinut esitellään heille kaikille.

Paikkoja elokuun 2017 lähtöön jäljellä vielä muutama. Ota yhtyettä ja sovi haastattelu!

Ohjelmafaktat

Vaihto-oppilaskriteerit ja ohjelmasisältö:

 • Olet syntynyt välillä 1.2.1999-1.7.2002(elokuu 2017). Kun aloitat ohjelman et voi olla vanhempi kuin 18,5 vuotta.

 • Olet syntynyt välillä 1.2.1999.-1.7.2002 (tammikuu 2017).

 • Olet opiskellut englantia vähintään 2 vuotta ennen lähtöä. Kaikki osallistuvat ELTiS-kielitestiin ennen lopullista hyväksymistä tai vaihtoehtoisesti heitä haastatellaan puhelimite USA:n järjestön henkilökunnan kautta.  Kielikokeessa on kaksi osaa: kuullun ymmärtäminen sekä tekstin pohjalta monivalintakysymyksiä. Jos sinulla on englannista vähintään 7-8, niin saat varmasti tarvittavat pisteet kokoon.

 • Olet keskitason oppilas.

Hinta: (valtion koulut)

5 kk -  7.600 € (elokuu--joulukuu 2017) (tammikuu-kesäkuu 2017)
10 kk - 8.600 € (elokuu 2017-kesäkuu 2018)

Maksuaikataulu:

Ennakkovarausmaksu on 1.000€ ja maksamalla sen, varaat itsellesi paikan ohjelmasta. Loput maksetaan kolmessa erässä niin että viimeinen erä erääntyy 3 kk ennen matkan alkamista.

Kysy myös aluetakuuta - se on mahdollista!

Ohjelma sisältää seuraavat asiat:

 • Asuminen perheessä täysihoidossa koko oleskelun ajan

 • Koulunkäynti sekä pakolliset oppikirjat (70€ saakka)

 • Aluevalvojan yhteydenpito ja raportointi

 • USA:n yhteistyöjärjestön neuvottelema matkavakuutus (voimassa 11 kk)

 • Infoa kohdemaasta sekä keräilykansio

 • Vaihto-oppilaan käsikirja, Opiskelijana vieraassa kulttuurissa -käsikirja

 • Rahavyö (arvo 25€)

 • Informaatiotilaisuus ennen lähtöä

 • Osallistumistodistus

 • Hot line puhelinpäivystys (24 H)

Hintaan ei sisälly:

 • Haastattelumaksu (30€), hyvitetään ohjelmaan hyväksytyille

 • Taskurahoja, suositus 200-250 €/kk

 • Vapaaehtoisten harrastusten kustannukset. Koulukuljetus (riippuu osavaltiosta)

 • SEVIS-maksu (255 USD), haastattelumaksu  konsulaattiin viisumin saamiseksi 152€

 • Koulupuku jos vaaditaan

 • Lennot Helsinki-lähin kansainvälinen lentokenttä-Helsinki. Avustamme lentojen kartoittamisessa (meno-paluu), lentolippulaskun maksaa vaihto-oppilas. (Lentolippu maksaa noin 900-1.350 € kohteesta riippuen).

 • Hakuaika päättyy 10.10.2016 (tammikuun lähtö 2017) ja  28.3.2017 (elokuun lähtö 2017). Mikäli kiinnostut ohjelmasta myöhemmin, ota yhteyttä toimistoon.

Voit varata haastattelun netin kautta tai soittamalla numeroon 010 666 5800 (9-16).

Powered by Aava 3