Vaihto-oppilasvuosi USA:ssa 

United States of America

Asukasluku: noin 320 miljoonaa
Osavaltioita: 50
Suurimmat kaupungit: New York (18.0), Los Angeles (14.0), Chicago (8,5), San Francisco (6.0), Philadelphia (6.0)
Uskonto: protestantteja noin 55%, roomalaiskatolisia noin 37 %, loput muita uskontoja.

USA:ssa on tällä hetkellä kaksi vaihto-oppilasohjelmaa: valtion kouluissa eli perinteinen vaihto-oppilasohjelma, jossa ei voi valita sijoituspaikkakuntaa, koulua eikä perhettä. Toinen ohjelma on yksityisissä kouluissa ja silloin voit valita sijoituspaikkakunnan, koulun sekä toivoa perheeltä esimerkiksi samoja harrastuksia, joita itse harrastat. Pyydä lisätietoja jos tämä ohjelma sinua kiinnostaa.

Amerikka on monien vastakohtien maa eikä yhtä ainoaa oikeaa amerikkalaista tai elämäntapaa ole olemassa. Tämä kannattaa muistaa kun mietit sijoituspaikkakuntaasi tai kulttuurien välisiä eroavuuksia. How to tell American? Siinäpä pähkinää kerrakseen!

Asukkaita on tällä hetkellä yli 300 miljoonaa.

Amerikkalainen perhe

Tilastot kertovat, että amerikkalaiseen perheeseen kuuluu 3.19 henkilöä, joten suurperheiden aika on sielläkin ohi. Perheen kokoonpano vaihtelee kuten Suomessakin. Yleensä molemmat vanhemmat ovat töissä kodin ulkopuolella ja luovat uraa. Perheen yhteiset menot keskittyvät viikonloppuun tai lomille, sillä elämänrytmi on melko kiivasta. Kaikki perheenjäsenet osallistuvat kotitöihin ja huolehtivat omalta osaltaan arjen vaatimuksista. Osana amerikkalaista perhettä sinun oletetaan tekevän samoin.

Amerikkalaisessa perheessä vanhempien sana on laki ja heitä kunnioitetaan ehkä eri tavalla kuin Suomessa. He arvostavat rehellisyyttä, haluavat tietää missä ja kenen kanssa liikut, he seuraavat koulumenestystäsi tarkasti ja ovat joskus hieman ylihuolehtivia näin pohjoismaisesti ajatellen. Mutta koska he ovat vastuussa sinusta koko oleskelun ajan, niin perhe olettaa sinun kunnioittavan talon sääntöjä. Mitä pitemmälle vuosi kuluu, sitä helpompi sinun on neuvotella ja saada uusia vapauksia: tunnettehan jo toisenne ja välillänne vallitsee luottamus.

Oma huone on enemmänkin sääntö kuin poikkeus ja yleensä sinulla on siskoja ja veljiä.

Amerikkalainen koulu

Amerikkalainen aloittaa Elementary Schoolissa, jatkaa Junior High Schoolissa, siirtyy Senior High Schoolin jälkeen collegeen tai yliopistoon. Vaihto-oppilaat sijoittuvat joko 11. tai 12. luokalle Senior High Schoolissa. Rehtorit päättävät lopullisen sijoittumisen ja myöskin sen, saatko oikeuden osallistua ylioppilaskokeisiin.

Pakollisia aineita on yleensä neljä (osavaltiosta riippuen).

Koulu alkaa joko elokuun alussa tai syyskuussa riippuen osavaltiosta. Kokeet ovat yleensä monivalintatehtäviä ja niitä pidetään melko usein. Amerikkalainen koulu on kannustava ja jos otat koulunkäynnin tosissasi, ei sinulla ole yleensä vaikeuksia sen suhteen.

Harrastukset

Omat harrastuksesi ja toiveesi vaikuttavat isäntäperheen valinnassa. Koulun kautta voit osallistua harrastustoimintaan ja kannustamme kaikkia liittymään niin moneen klubiin kuin mahdollista heti kouluvuoden alussa. Näin pääset tutustumaan uusiin ystäviin ja saat mielenkiintoista ja aktiivista tekemistä.

Voit matkustaa oleskelusi aikana koulun harrastuspiirin ja koulun valvonnassa. Riittää kun sinulla on isäntäperheen lupa. TV on amerikkalaisten harrastus number 1, sillä suurimmalle osalle telkkari on luonnollinen osa päivittäistä elämistä. Sukulaiset, ystävät ja naapurit kuuluvat perheen sosiaaliseen verkostoon, joten sinut esitellään heille kaikille.

 

Nyt kannattaa toimia ja varata haastattelu! Se ei sido sinua vielä mihinkään ja voit harkita projektia rauhassa vanhempiesi kanssa.

Ohjelmafaktat

Vaihto-oppilaskriteerit ja ohjelmasisältö:

 • Olet syntynyt välillä 1.2.2000-1.7.2003 (elokuu 2018). Kun aloitat ohjelman et voi olla vanhempi kuin 18,5 vuotta.

 • Olet syntynyt välillä 1.2.2000-1.7.2003 (tammikuu 2018).

 • Olet opiskellut englantia vähintään 2 vuotta ennen lähtöä.  Ohjelmassamme ei ole pakollista kielikoetta vaan järjestön henkilökunta haastattelee sinut  puhelimitse.  Osa haastattelusta kun haet ohjelmaan on englanniksi. Englannin kielen arvosanan tulisi olla vähintään 7. Jos arvoana on hetkellisesti huonompi niin ota yhteyttä niin neuvotellaan järjestön kanssa.

 • Olet keskitason oppilas. Kielityaitosi tsrkityetaan ELTiS-kielikokeen avulla (tehdään netissä) ja lisäksi organisaation edustaja haastattelee sinut puhelimitse.

Hinta: (valtion koulut)

5 kk -  7.700 € ( tammikuu-kesäkuu 2018, elokuu-joulukuu 2018) (tammikuu-kesäkuu 2019)
10 kk - 8.700 € (elokuu 2018-kesäkuu 2019)

Maksuaikataulu:

Ennakkovarausmaksu on 1.000€ ja maksamalla sen, varaat itsellesi paikan ohjelmasta. Loput maksetaan kolmessa erässä niin että viimeinen erä erääntyy 3 kk ennen matkan alkamista.

Kysy myös aluetakuuta - se on mahdollista , lisähinta 2.500€.

Ohjelma sisältää seuraavat asiat:

 • Asuminen perheessä täysihoidossa koko oleskelun ajan

 • Koulunkäynti sekä pakolliset oppikirjat (70€ saakka)

 • Aluevalvojan yhteydenpito ja raportointi

 • USA:n yhteistyöjärjestön neuvottelema matkavakuutus (voimassa 11 kk)

 • Infoa kohdemaasta sekä keräilykansio

 • Vaihto-oppilaan käsikirja, Opiskelijana vieraassa kulttuurissa -käsikirja

 • Rahavyö (arvo 25€)

 • Informaatiotilaisuus ennen lähtöä

 • Osallistumistodistus

 • Hot line puhelinpäivystys (24 H)

Hintaan ei sisälly:

 • Haastattelumaksu (30€), hyvitetään ohjelmaan hyväksytyille

 • Taskurahoja, suositus 200-250 €/kk

 • Vapaaehtoisten harrastusten kustannukset. Koulukuljetus (riippuu osavaltiosta). muut koulun perimät kulut jos niitä on.

 • SEVIS-maksu (255 USD), haastattelumaksu  konsulaattiin viisumin saamiseksi 152€

 • Koulupuku jos vaaditaan

 • Lennot Helsinki-lähin kansainvälinen lentokenttä-Helsinki. Avustamme lentojen kartoittamisessa (meno-paluu), lentolippulaskun maksaa vaihto-oppilas. (Lentolippu maksaa noin 900-1.350 € kohteesta riippuen).

 • Hakuaika päättyy 28.3.2018 (elokuun lähtö). Mikäli kiinnostut ohjelmasta myöhemmin, ota yhteyttä toimistoon.

Voit varata haastattelun netin kautta tai soittamalla numeroon 010 666 5800 (9-16).

Powered by Aava 3